Over Buiten Haren

Verhuizen van stad naar dorp
In mei 2019 ben ik van de stad Groningen verhuisd naar het dorp Haren. Het was geen bewuste keuze om naar een dorp te verhuizen en eerlijk gezegd was ik een beetje bang dat ik de drukte van de stad zou missen. Maar eenmaal in Haren was die ‘angst’ vrij snel verdwenen. Met een vriend van me die hier zijn leven lang al woont ging ik regelmatig in het weekend fietsen in de omgeving en kwam ik erachter hoe mooi het hier is! Naast de gezamenlijke fietstochten maakte ikzelf ook veel wandelingen. Waar ik in Groningen best veel tijd binnen doorbracht, was ik nu ineens heel veel buiten te vinden. (3x raden waar het idee voor de naam van deze website vandaan komt 😉 )

In de zomer van datzelfde jaar sprak ik iemand die net op vakantie naar Frankrijk was geweest. Zijn opmerking “ik moet nu weer een jaar wachten voordat ik weer door de de prachtige natuurgebieden kan fietsen” bleef bij mij hangen. Ik dacht: zou hij niet weten wat voor mooie natuurgebieden hier zijn of heeft hij geen oog meer voor wat er dichtbij huis is? Hij zou daar niet de enige in zijn. Immers: ik kende deze plekken voorheen zelf ook niet. Dit motiveerde me om het Instagram account Buiten Haren te starten, waar ik graag de bijzonder plekken dichtbij huis wou laten zien. Ik liep alleen vast op 1 cruciaal punt: het lukte me niet om de mooie plekken ook echt mooi op foto te krijgen…

De start van het fotografieavontuur
Het is nog steeds zomer 2019. We maken weer een fietstocht door de omgeving en ik kom nu voor het eerst door de Kropswolderbuitenpolder. Opnieuw een bijzondere plek die ik wil vastleggen. De plek is echt fantastisch, maar de foto die ik maak is heel saai en geeft helemaal niet weer hoe het voelt om daar te zijn. Als we verder fietsen besluit ik dat dit anders moet. Ik wil graag leren om foto’s te maken die hetzelfde gevoel oproepen dat ik ook heb op het moment dat ik op die plek ben. Ik volg de fotograaf Melvin Jonker al een tijdje op Instagram en weet dat hij regelmatig workshops geeft. Diezelfde avond meld ik me aan voor de eerstvolgende workshop. Die workshop blijkt echt een gouden investering! Ik leer de basis voor hoe ik de foto’s moet maken die ik wil maken en het fotografievirus laat me sinds deze workshop niet meer los. Een nieuwe verslaving hobby is geboren!

Van social media naar een eigen website
Een aantal foto’s die ik maakte, deelde ik natuurlijk ook op social media. Ik kreeg hier veel leuke reacties op. Niet alleen op de foto’s zelf, maar ook op de locaties waar deze gemaakt waren. Mensen gaven aan dat ze na het zien van de foto zelf op die plek ook waren gaan wandelen, of vroegen om wandeltips voor die omgeving. Hiermee is het idee ontstaan om een website te maken waar ik mijn foto’s kan delen en tegelijk ook kan laten zien welke fiets- en wandelroutes hierlangs komen, zodat je zelf deze plekken ook kunt ontdekken. En tegelijk is hiermee mijn eerste fotografie project geboren.

Op deze website vind je foto’s van diverse natuurgebieden in de omgeving van Haren. De website is zeker nog niet af. Ik zal blijven fotograferen in de buurt en daarmee de bestaande albums aanvullen en nieuwe albums toevoegen.